Pistetääs polkien!

Työsuhdepyörä muuttui hallituksen päätöksellä verovapaaksi työsuhde-eduksi aina 1200 euron kustannukseen asti vuoden 2021 alusta alkaen. Työsuhdematkalipun ja polkupyöräedun verovapaa enimmäismäärä on kuitenkin yhteensä 3 400 euroa vuodessa.

  • Työntekijälle syntyy polkupyöräetu, kun työnantaja antaa omistamansa tai leasingsopimuksella hankkimansa polkupyörän työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön tai muulla vastaavalla tavalla järjestää työntekijälle polkupyörän käyttöoikeuden vapaa-ajalla.

Polkupyöräetuun luetaan kuuluvaksi myös siihen kiinteästi kuuluvat varusteet kuten valot, lukitus ja nastarenkaat. Pyöräilykypärä luetaan kuuluvaksi polkupyöräetuun vaikka se ei olekaan pyörän varuste. Pyörää saa käyttää kaikkiin pyörämatkoihin (henkilökohtaisiin) eikä asiasta tarvitse raportoida verottajalle.

Pidätetäänkö palkasta vai palkan päälle?

  • Työnantaja voi tarjota polkupyöräedun palkan päälle. Tällöin ainoastaan polkupyöräedun verovapaan tulon ylittävä määrä lisätään bruttopalkkaan veronalaisena luontoisetuna. Jos vuosittainen kustannus jää alle 1200 euron, on etu täysin verovapaa eli työntekijälle ei koidu veroseuraamuksia.
  • Työantaja voi tarjota polkupyöräedun sopimalla työntekijän kanssa niin, että se sisältyy palkkaan. Tässäkin tapauksessa etu on verovapaa mikäli kustannus on enintään 1200 euroa vuodessa. Tällöin polkupyöräedun verovapaan tulon määrällä on vaikutusta työntekijän veronalaiseen palkkaan.

Mitä hyötyä siitä sitten on?

Pyöräily on oikein oiva hyötyliikunnan muoto ja korvaa usein työmatkaliikenteessä julkisen liikenteen tai auton. Sähköavusteiset pyörät houkuttelevat vaihtamaan autosta pyörään myös pidemmillä matkoilla. Sähköpyörä sopii lähes kaikille, riippumatta iästä tai fyysisistä rajoitteista. Jos etu tarjotaan palkan päälle, saa työntekijä parhaassa tapauksessa käyttöönsä laadukkaan sähköpyörän veloituksetta.

Työsuhde-etuna sähköpyörä lisää työntekijän motivaatiota ja jaksamista työelämässä, lisää siis mahdollisesti työtehoa!

Alla esimerkki työsuhde-edusta:

Työntekijän rahapalkka on 3 500 euroa/kk. Työntekijä ja työnantaja sopivat, että työntekijä saa polkupyöräedun 200 euroa/kk (2 400 euroa/vuosi), ja että polkupyöräetu sisältyy hänen bruttopalkkaansa. Koska polkupyöräetu on verovapaata tuloa 1 200 euroon saakka, ainoastaan verovapaan tulon ylittävä määrä eli 1 200 euroa (100 euroa/kk) on työntekijän veronalaista luontoisetua. Työntekijän veronalainen bruttopalkka on muutoksen jälkeen 3 400 euroa/kk, josta rahapalkan osuus on 3 300 euroa ja veronalaisen polkupyöräedun osuus 100 euroa/kk. Työntekijän verovapaa polkupyöräetu on 100 euroa/kk.

Jaa

Back To Top